LEERSOORTEN

Birkenstock maakt gebruik van verschillende leersoorten. Het is een van de meest duurzame natuurlijke materialen in de schoenindustrie. Dit is te danken aan zijn natuurlijke eigenschappen, die garant staan voor een aangenaam voetklimaat. Daarnaast is het zeer sterk, ziet het er mooi uit en is het relatief gemakkelijk toepasbaar. Birkenstock maakt enkel gebruik van kwalitatief hoogstaande leersoorten.

NATUURLEER

Voor sandalen, slippers en schoenen van onbehandeld natuurlijk leer worden mooie stukken leer met een dikte van 2,8 tot 3,2 millimeter gebruikt. Deze behouden hun natuurlijke oppervlaktestructuur en kenmerken. Omdat het een natuurlijk product betreft, kunnen er kleine kleurverschillen en nerven zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor het patina dat in de loop van de tijd ontstaat door het regelmatig dragen. Dit zegt dus niks over de kwaliteit of levensduur, maar zijn gewenste uiterlijke kenmerken waarmee natuurleer zich onderscheidt van namaak leer.

SUÈDE

Suède is een aan de vleeszijde geslepen leer. Het is eigenlijk de binnenkant van leer, zonder huidlaag. Het wordt dan ook wel ruw leer of wildleer genoemd. Het ademende oppervlak voelt aangenaam zacht aan en biedt een zacht draagcomfort en een lange levensduur. Het van nature matte effect wordt bij enkele modellen verfraaid met een metallic glans or intensief geverfd.

GEOLIED LEER

Deze speciale vorm van vetleer wordt ingekocht bij gespecialiseerde leerlooierijen. Afhankelijk van het gewenste effect wordt op het leer een vethoudende, olieachtige of wasachtige laag aangebracht. Daardoor komen de verschillende kleurnuances van het leer beter tot hun recht en ontstaat er een individueel patina die elk model uniek maakt.

NUBUCKLEER

Nubuck is een opgeruwd leer en is van nature enkele millimeters dik. Het oppervlak is licht geslepen en heeft geen nerven. Als er over het oppervalk wordt gewreven, dan ontstaat er een zichtbare streep door vezelverschuiving. Vanwege de fijne vezels is nubuckleer zeer vocht- en kleurgevoelig. Daarom is het belangrijk dat nubuck geïmpregneerd wordt.

LAKLEER

Lakleer wordt verkregen door natuurlijk gladleer te voorzien van een folielaag. Het wordt veelal gebruikt voor zeer modieuze designs. Lakleer biedt het gebruikelijke draagcomfort van leer, wordt uitstekend verdragen door de huid en voor de speciale laklaag wordt het milieu ontzien. Bovendien blijft het oppervlak langdurig van hoge kwaliteit.